Med fokus på diciplin och självförtroende

Vår barn- och ungdomsverksamhet strävar inte i första hand efter ett effektiva självförsvarstekniker, utan siktar först och främst på att att utveckla diciplin och god karaktär. Ungdomarnas förmåga att försvara sig själva kommer naturligt med ökad självkännedom och bättre kroppskontroll.

Barngruppen sträcker sig mellan 6 - 10 år, men barn med höggraderade ålder har ibland startat så tidigt som två år gamla. I barngruppen är träningen vanligtvis fylld med mycket lek och övning för att stärka barnens kordinationsförmåga, självdiciplin och gemenskap.

Ungdomsgruppen omfattar barn mellan 10 - 13 år, och här börjar träningen alltmer likna vuxenträningen, men fokus ligger fortfarande på att forma unga, starka karaktärer med goda värderingar. Ungdomsgruppen tränas ofta av andra, äldre ungdomar, så kallade sempai, som själva tränat i ungdomsgruppen. Genom att låta barnen träna för andra ungdomar får de se exempel på vad träningen resulterar i och får också väldigt starka förebilder.

Ungdomarna går vanligtvis över till vuxengruppen när de når tonåren, men detta varierar med storlek och mognadsgrad.

Läger

Vi på Ukehashi är väldigt stolta över vår lägerverksamhet med ungdomarna. Där många andra kampkonster har tävlingsverksamhet lägger vi istället fokus på att träna tillsammans med andra klubbar, både i Stockholm och nationellt. Vi besöker årligen ungdomslägret i Göteborg, där vi ofta är störst, och klubben bekostar både resa och lägerkostnader. Detta är ett utmärkt sätt för barnen att komma hemifrån, göra något spännande och träffa andra barn som gör samma sak.

Ukehashi samarbetar också regelbundet med andra klubbar i Stockholmsområdet, och var 2013 värdar för det första Nationella Sverigelägret för ungdomar.

Engagerade föräldrar som vill följa med och hjälpa till på läger är alltid välkomna, men var medvetna om att ni kommer få stå i - framförallt med att ordna matlösningar, plåster och sprida trygghet.

Grader och gradering

Elevgrader Aikido mäts i kyu, där en lägre kyu motsvarar högre grad. Barngraderna sträcker sig från 12 - 7 kyu och markeras med färg i följande ordning:

• 12 kyu: Rött
  • 11 kyu: Gult
  • 10 kyu: Orange
  • 9 kyu: Grönt
  • 8 kyu: Blått
  • 7 kyu: Brunt

Färger används inte för vuxengrader annat än vitt och svart, där vitt används för alla kyu-grader upp till 1.

Gradering genomförs i slutet av varje termin, där barnen kostnadsfritt får chansen att visa upp vad de lärt sig. Varannan termin sker alltid en provgradering där barnen får demonstrera sina färdigheter och erhålla ett rött märke på sitt bälte för att påminna dem om att nästa gradering är skarp.

Graderingsschemat för barn går att se här.